Sirküler No: 2020/177 - Çeşitli Konular

Sayı

:

32089230-TİM.DENİB.GSK.ARGE.2020/248-1475

Denizli,  

Konu

:

Çeşitli Konular

 

                                       S İ R K Ü L E R  

                                    (ARGE / 2020–177)

Sayın Üyemiz,

Konu Başlıkları:

1) Suudi Arabistan Helal Sertifikası

2) AB Resmi Gazetesi Mevzuat Değişikleri

3) Avustralya “Khapra Beetle” Böceği İle Mücadele Tedbirleri

4) Orta Afrika Cumhuriyeti Yaptırımlar Komitesi Kararı

5) Yunanistan Tarafından Uygulanan Uluslararası Seyahat Kısıtlamaları

6) Bangladeş Soğan Talebi

7) Helal Teknik Eğitimleri

8) Ukrayna- Romanya Feribot Seferleri

 

1) Suudi Arabistan Helal Sertifikası

T.C. Ticaret Bakanlığı’mdan alınan bir yazıda, Dışişleri Bakanlığı kanalıyla Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’ndan aldıkları yazıya atfen, Suudi Gıda ve İlaç Kurumu’nun (SFDA) Suudi Arabistan’a ihraç edilecek et, tavuk ve et-tavuk ürünlerinin Helal Sertifikası sahibi olmasını bir zorunluluk olarak kabul etmeyi öngördüğü belirtilerek, bahse konu sertifikanın Suudi Arabistan’ın onay verdiği, zaman içinde güncellenecek olan ve anılan Nota’daki QR kodundan takip edilebilecek ekli listede yer alan Helal Merkezleri tarafından verileceği ifade edilmektedir.

Nota’da devamla, akredite Helal Merkezine sahip olan ülkelerin bu uygulamaya 1 Kasım 2020 tarihi itibariyle geçeği, diğer ülkelerin ise 1 Mart 2021 tarihi itibariyle bu uygulamaya tabi olacağı bildirilmektedir.

Ek-1 : Nota   Ek-2 : Onaylı Kuruluş Listesi   Ek-3 : Notanın İngilizce Tercümesi

 

2) AB Resmi Gazetesi Mevzuat Değişikleri

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, 3 Haziran- 11 Ağustos 2020 tarihleri arasında tarım ile ilgili AB Resmi Gazetesinde yayımlanan mevzuat değişikliklere ilişkin bilgi notu ilişik bulunmaktadır.

Ek : Mevzuat Değişikliği

 

3) Avustralya “Khapra Beetle” Böceği İle Mücadele Tedbirleri

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Sidney Ticaret Ataşeliğinden Bakanlığa intikal eden Avustralya Tarım, Su ve Çevre Bakanlığı tarafından “khapra beetle” böceği ile mücadele kapsamında yüksek riskli olduğu belirlenen muhtelif ürünlere karşı tedbirlerin tedrici olarak uygulamaya konulacağına ilişkin yazı ekte ifade edilmektedir.

Ek : Ticaret Ataşeliği Yazısı

 

4) Orta Afrika Cumhuriyeti Yaptırımlar Komitesi Kararı

Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı’ndan aldıkları yazıya atfen, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Orta Afrika Cumhuriyeti Yaptırımlar Komitesi tarafından yayımlanan ve yaptırımlar listesine 5 Ağustos 2020 tarihi itibarıyla yeni kişi ve kuruluşların eklenmesini öngören duyuruya https://www.un.org/press/en/2020/sc14272.doc.htm adresinden ulaşılabileceği belirtilmektedir.

 

5) Yunanistan Tarafından Uygulanan Uluslararası Seyahat Kısıtlamaları

İlgi : 17.08.2020 tarih (2020-175) sayılı sirkülerimiz.

Bilindiği üzere; Yunanistan'da yeniden artış göstermeye başlayan Covid-19 vakaları nedeniyle uygulamaya konulan ilâve önlemlerin alındığı husus, ilgi'de kayıtlı sirkülerimiz ile duyurulmuştu.

Bu defa, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda; Atina Büyükelçiliği tarafından hazırlanan, söz konusu ülkenin uygulamaya başladığı uluslararası seyahat kısıtlamalarına ilişkin ekli duyuru metni iletilmektedir.

Ek : Duyuru Metni

 

6) Bangladeş Soğan Talebi

Bangladeş Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliğinden iletilen yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan email yazıda; Trading Corporation of Bangladesh (TCB) firmasının soğan ithalat talebi olduğu bildirilmektedir.

Konuya ilişkin talep edilen ürünün teknik detayları ekli dosyada yer almakta olup, ihtiyaç halinde daha detaylı bilgiye Büyükelçilikten ulaşılacağı ifade edilmektedir.

Ek : Bangladeş Soğan Talebi

Bangladeş Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği

Adres: Birlik Mah. 391, Cad. No: 16, 06610, Can kaya, ANKARA, TURKEY

Tel:+90-312-495-2719-20 & +90-312-495-2712,

Fax: +90-312-495-2744

Web: www.bangladootankara.org.tr

E-mail: bdootankara@ttmail.com

 

7) Helal Teknik Eğitimleri

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda; Ticaret Bakanlığının ilgili kuruluşu olan Helal Akreditasyon Kurumunun (HAK) görevleri arasında helal uygunluk değerlendirme kuruluşlarını akredite etmenin yanı sıra, helal belgelendirme özelinde sektör paydaşlarına ve profesyonellere yönelik eğitimler düzenlemenin de yer aldığı ve bu kapsamda ülkemizdeki helal belgeli ürün ve hizmet üreticisi/sağlayıcısı firmalar ya da bu alanda ihracat yapmak isteyen işletmeler bünyesindeki çalışanlar ile helal belgeli ürün ve hizmetler konusunda tecrübesi olmayan ancak bu alanda bilgi sahibi olmak isteyen kişilere yönelik 27-28 Ağustos 2020 tarihlerinde "Helal Gıda Standardı Temel Eğitimi" verilmesinin planlandığı ifade edilmektedir.

Söz konusu eğitimlerin;

- İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) ilgili kuruluşu olan İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) standartlarından başta "OIC/SMIIC 1:2019 Helal Gıda Genel Kılavuzu",

- Helal belgeli ürün ve hizmetlerin uluslararası ticareti,

- Dünyadaki helal belgelendirmenin tarihçesi ve güncel durum,

- Çeşitli ülkelerdeki helal belgelendirmeye ilişkin düzenlemeler

konularından oluştuğu ve 2 gün (toplam 8 saat) süre ile Microsoft Teams uygulaması üzerinden canlı çevirimiçi katılım şeklinde tasarlanan eğitim programı kontenjanın 20 kişi, katılım ücretinin 200 TL/kişi olduğu bilgileri verilmektedir.

Anılan yazıda devamla, helal belgeli ürün ve hizmet sektörü ile helal belgelendirme piyasasının nitelikli personel ihtiyacının karşılanması ve istihdama katkı sağlanması amacıyla bağlantıda yer alan başvuru formunda belirtilen bölümlerden son 3 yılda mezun olmuş ve halihazırda kendi namına ya da başka bir surette istihdam edilmeyen kişilere Helal Akreditasyon Kurumu tarafından ücretsiz olarak bir eğitim düzenleneceği ve söz konusu eğitimlere başvuru konusunda ayrıntılı bilgiye www.hak.gov.tr adresinden erişilebileceği belirtilmektedir.

Ek : Eğitim Başvuru Formu

 

8) Ukrayna- Romanya Feribot Seferleri

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı kanalıyla Odesa Ticaret Ateşeliği’nden aldıkları yazıya atfen, 10 Ağustos 2020 tarihinde Orlivka (Ukrayna) ile İsakça (Romanya) arasında Tuna Nehri üzerinden bir feribot hattının açıldığı bildirilerek, anılan hattın çalışma saatlerinin Romanya'daki karantina rejimi nedeniyle şu an için 08:00-20:00 şeklinde düzenlendiği, fakat gelecekte tam çalışma düzenine geçileceği bilgisi iletilmektedir.

Yazıda devamla, aynı rejim kapsamında şu an için sadece feribot geçişi ile yük taşımacılığına izin verildiği, önümüzdeki iki hafta içerisinde yolcu taşımacılığının başlatılmasının da gündemde olduğu belirtilmektedir.

Bu kapsamda, yazıda, bahse konu feribot hattı ücretlerinin;

- 1 yolcu: 1 Avro,

- 1 motosiklet ve 1 mobilet: 2 Avro,

- 1 araba: 15 Avro,

- 1 minibüs: 25 Avro,

- 1 kamyon: 35-50 Avro

şeklinde olmasının beklendiği ifade edilmektedir. Ayrıca; feribotun günlük kapasitesinin ise 350 binek arabası, 150 yük taşıma aracı, 50 otobüs ve 1.000 yolcu olarak değerlendirildiği bildirilmektedir.

Bilgileriniz rica olunur.

                                                                           Saygılarımla,

 

                                                                          Levent ÖZTAŞ

                                                                        Genel Sekreter V.