Sirküler No: 2019/37 - Çeşitli Konular

Sayı : 32089230-TİM.DENİB.GSK.2019/48-00601 Denizli, 25/03/2019
Konu: Çeşitli Konular

 

 

 

S İ R K Ü L E R

(ARGE / 2019–37)

 

Sayın Üyemiz,

Konu Başlıkları

 

1) Kanada Gıda Güvenliği Mevzuatında Yapılan Değişiklikler

2) INNOPROM Fuarı Milli Katılım

3) Irak Gümrüklerde Tek Uygulama ve Vergi Tarifeleri

4) Zeytinyağı Beyanname Kaydı

5) PLMA 2019 Fuar Duyurusu

6) World Food İstanbul 2019 Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknoloji Fuarı

7) Dış Ticaret Bilgilendirme Seminerleri

 

 

1) Kanada Gıda Güvenliği Mevzuatında Yapılan Değişiklikler

Ottava Ticaret Müşavirliği'nden T.C. Ticaret Bakanlığı'na iletilen bir yazıya atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda; Kanada'nın gıda güvenliği mevzuatının yenilenerek, mevzuatın bir bölümünün 15 Ocak 2019 tarihinden itibaren yürürlüğe girdiği, mezkur değişiklikle farklı tarihlerde muhtelif ürün grupları için ayrı ayrı çıkarılan 14 yönetmeliğin, "CFIA-Kanadalılar için Güvenli Gıda Yönetmeliği” (EK-1) adı altında birleştirildiği, sadeleştirildiği ve ABD uygulamalarına yakınlaştırıldığı ifade edilmekte ve anılan yönetmeliğin, üretim, satış ve satış sonrası hizmetlerin yanı sıra gıda ithalatı ve ihracatını da düzenlediği bildirilmektedir.

Yeni düzenlemelere göre, Kanada'ya gıda ihracatı yapan yabancı işletmeler için Kanada makamlarından ruhsat alınması gerekliliğinin bulunmadığı, ancak Kanadalı ithalatçıların ilgili makamlardan ruhsat alması, önleyici koruma planına sahip olması ve satış sonrası izleme sisteminin bulunmasının zorunlu olduğu, ayrıca ithalatçıların, yabancı tedarikçilerinin de Kanadalı üreticilerin tabi olduğu gıda güvenliği düzenlemelerine uygun imalat yaptıklarını kanıtlamalarının istendiği ve eski düzenlemeler çerçevesinde Güvenli Gıda Ruhsatı bulunan ithalatçıların ivedilikle mevcut ruhsatlarını yenilemeleri gerektiği belirtilmektedir. Kanada'da yerleşik olmayan firmaların, Kanada'ya ithalat yapması mümkün bulunmakla birlikte, diğer Kanadalı ithalatçılar gibi Güvenli Gıda Ruhsatı sahibi olmalarının zaruri olduğu belirtilerek, Kanada Federal Hükümetince, aralarında Türkçe'nin de bulunduğu 10 yabancı dilde hazırlanan konuya ilişkin kısa bilgi notunun EK-2 ve EK-3'te yer aldığı ifade edilmektedir.

Bu itibarla, Kanada'ya gıda ihracatı yapan firmalarımızın, öncelikle Kanada ithalat referans sistemine erişilen

http://airs-sari.inspection.gc.ca/airs_external/english/decisions-eng.aspx

adresinden, ürünlerinin GTİP numaraları ile sorgulama yaparak ithalat için gerekli koşulları öğrenmesi, ithalatçı firmaların da yeni mevzuattan kaynaklanan yükümlülükleriyle ilgili olası sorunlarından etkilenmemelerini teminen mümkün olduğunca vadeli satış yapmamaları ve sözleşmelerinde yer alacak iade hükümlerinin düzenlenmesinde dikkatli olmalarının tavsiye edildiği belirtilmektedir.

Ekler:

1- Kanadalılar için Güvenli Gıda Yönetmeliği

2- CFIA-Kanadalı İhracatçılar için Türkçe Not

3- CFIA-Kanadalı İthalatçılar için Türkçe Not

4- Gıda Ürünlerinin Etiketlenmesi Hakkındaki Düzenlemeler

5- Önleyici Kontrol Planı Hazırlama Rehberi

 

 

2) INNOPROM Fuarı Milli Katılım

T.C. Ticaret Bakanlığı'nın bir yazısına atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden (TİM) alınan yazıda; Rusya Federasyonu'nun en önemli sanayi etkinliklerinden birisi olan INNOPROM Uluslararası Sanayi Fuarı'nın 10.'sunun 8-11 Temmuz 2019 tarihleri arasında Yekaterinburg şehrinde dijital imalat temasıyla gerçekleştirileceği ve ülkemizin "Ortak Ülke” statüsü ile temsil edileceği bahse konu fuara Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB) organizatörlüğünde milli katılım sağlanacağı belirtilmektedir.

Geçtiğimiz yıllarda, Japonya, Çin Halk Cumhuriyeti, Güney Kore ve Hindistan gibi ülkelerin ortak ülke statüsünde katıldığı fuarlarda Rusya Federasyonu'nun Devlet Başkanı ya da Başbakan seviyesinde temsil edildiği, 2018 yılında 20 ülkeden yaklaşık 600 firmanın katılım sağladığı fuarın, çoğunluğu BDT ve Rusya Federasyonu'ndan olmak üzere 46.000 kişi tarafından da ziyaret edildiği ifade edilmektedir.

Ayrıca, Türkiye'nin ortak ülke statüsünde INNOPROM'a iştirakinin, Rusya Federasyonu'nun dış ticaretimizde taşıdığı önem ve fuarın Rusya Federasyonu nazarında sahip olduğu itibar gibi hususlar dikkate alındığında, ülkemizden geniş bir katılımın sağlanmasında fayda olduğunun değerlendirildiği belirtilmektedir.

 

 

3) Irak Gümrüklerde Tek Uygulama ve Vergi Tarifeleri

T.C. Ticaret Bakanlığı'nın bir yazısına atfen, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nde alınan yazıda; Irak'ta 17 Şubat 2019'da tek gümrük uygulamasının yürürlüğe konulması üzerine, yeni uygulamalar ve vergi tarifeleri hakkında bilgi almak, bu konularda ihracatçılarımız tarafından Erbil Ticaret Ataşeliğimize iletilen diğer hususları görüşmek üzere Ataşeliğimizce Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi (KIBY) Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı ile 19 Şubat 2019 tarihinde bir toplantı gerçekleştirildiği bildirilmektedir.

Yapılan görüşme kapsamında yeni gümrük tarife cetvelinin fasıllarında yer alan GTİP'ler itibarıyla tespit edilen 'gümrük vergisi oranları', 'hesaplamaya esas referans birim kıymeti' ve 'birim miktar cinsi' bilgilerinden oluşturulan tabloya yer verilerek, yeni uygulama sürecinde ihracatçılarımızın vergi oranlarına ilişkin bilgi taleplerini, Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu belirtmek suretiyle erbilgumruk@ticaret.gov.tr e-posta adresine iletebilecekleri hususu belirtilmektedir.

Ek : Irak Yeni Gümrük Vergileri Tarife Cetveli Özeti ve Örnek Hesaplama

 

 

4) Zeytinyağı Beyanname Kaydı

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Genel Sekreterliği'nden alınan bir yazıda; EİB Genel Sekreterliği tarafından sofralık zeytin ve zeytinyağı ihracat kayıtlarında yapılan araştırma sonucunda, dökme zeytin/zeytinyağı ihracatı gerçekleştiren bazı firmalara ait ihracat beyannamelerinde hatalı girişler yapıldığı ve söz konusu ürünlerin ambalajlı zeytin/zeytinyağı GTİP uzantılarından kayda alındığının anlaşıldığı ifade edilmektedir.

Söz konusu hatalı girişler sektörde çok önem verilen ambalajlı zeytin-zeytinyağı rakamlarının doğru bir şekilde belirlenmesine engel olurken, aynı zamanda ülkemiz zeytin ve zeytinyağı ihracat rakamlarında da sapmalara neden olduğu; ayrıca, sektör ve ürün politikalarının doğru şekilde belirlenmesi başta olmak üzere, firmaların ihracat sıralaması da dahil olmak üzere birçok istatistiğin hatalı alınmasına neden olduğu; bahsi geçen verilerin E-Birlik sistemine doğru kaydedilmesi, önümüzdeki dönemde söz konusu ürünlerin ihracatına T.C. Ticaret Bakanlığınca sağlanabilecek destek tutarlarının belirlenmesinde esas alındığı için önem arz ettiği belirtilmektedir.

Bu çerçevede, gümrük beyanname bilgilerinin üyelerimiz tarafından E-Birlik sistemine girilmesi sırasında, özellikle zeytin ve zeytinyağı GTİP uzantılarının ihraç edilecek ürünle birebir aynı olacak şekilde ürün ambalajı, kilosu vb. kayıtları konusunda ekte yer alan GTİP listesinin dikkate alınması ve konuya ilişkin gerekli hassasiyetin gösterilmesinin beklendiği bildirilmektedir.

Ek : GTIP Listesi

 

 

5) PLMA 2019 Fuar Duyurusu

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Genel Sekreterliği'nden alınan bir yazıda;17-19 Kasım 2019tarihleri arasında Chicago/ABD'de gıda ve gıda dışı sektörlerine yönelik düzenlenecek olan "PLMA's 2019 Private Label Trade Show” Fuarı'nınTürkiye milli katılımının 6. kez Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) organizasyonunda gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Gıda (bisküvi, çikolata, kraker, içecek, şarap, makarna, konserve ürünler, …) ve gıda dışı (kozmetik, güzellik ve bakım, sağlık ve sıhhat ürünleri, mutfak eşyaları,ev eşyaları, dikiş malzemeleri (iğne, iplik, çengelli iğne vb.), ıslak mendil, pamuk, hijyen ürünleri, boya, do it yourself ürünleri, ambalaj, hediyelik eşya, mum, hediyelik paketleme, süs eşyaları, ışıklandırma, puzzle vb. boş vakit oyunları, temizlik ürünleri, giyim ve aksesuarları, vb.) birçok sektöre yönelik ÖZELMARKALI (store brands, private labels, private brands) ürünlerin sergilenebildiği ve senede bir kez düzenlenen fuara geçen sene 50 ülkeden 2.800 katılımcı firma katıldığı ve fuarı 5.400'ün üzerinde yerli ve yabancı profesyonelin ziyaret ettiği; fuara küçük ve orta ölçekli firmaların yanı sıra süpermarketlere Marka Ürün tedarik eden tanınmış büyük firmaların da katıldığı; fuarda Food,Home & Health,Houseware & Kitchenware şeklinde 3 bölüm bulunduğu belirtilmektedir.

Özel markalı ürünler sektöründe dünyada düzenlenen en önemli etkinliklerden biri konumunda olan fuara milli katılım organizasyonumuz altında katılacak firmalar için katılım bedelinin872 $/m²olduğu; katılım bedeline; yer kirası, özel stand konstrüksiyonu, stand genel ve günlük temizlik hizmeti, kataloğa giriş bedeli, internet bağlantısı, ikram (çay-kahve-kurabiye-sandviç) hizmetleri, katılımcı broşürünün dahil olduğu; sergi ürünlerinin İstanbul-Fuar alanı tek yön standa teslim havayolu nakliyesi almak isteyenler için katılım bedelinin1000 $/m²olduğu; m2 başına 15 kg nakliye limiti bulunduğu; FDA code alınmasının firmaların sorumluluğunda olduğu ifade edilmektedir.

T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından ABD'nin, Hedef Ülkeler Listesi'nde yer aldığının açıklandığı; fuarın milli katılımının T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanması durumundakatılımcı firmaların stand alanının metrekare cinsinden büyüklüğü dikkate alınmak suretiyle T.C.Ticaret Bakanlığı tarafından metrekare başına belirlenen birim fiyat üzerinden 85.000 Türk Lirası'nakadar desteklendiği belirtilmektedir.

İlgili fuara katılmak isteyen üyelerimizin https://goo.gl/forms/MdO3JRbZL8Ak716o1 yer alan Online Başvuru Formu'nu doldurarak katılım payı toplam bedelinin %50'sinin belirtilen banka hesabına yatırıldığına dair ödeme dekontunu en geç 04 Mayıs 2019 günü mesai bitimine kadar AKİB Genel Sekreterliği'ne (e-posta: aybukedokudur@akib.org.tr) göndermeleri hususu bildirilmektedir.

Ek : Fuar Hakkında Ayrıntılı Bilgi

 

 

6) World Food İstanbul 2019 Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknoloji Fuarı

İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nden alınan bir yazıda; İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamülleri İhracatçıları Birliği'nin, ITE Turkey tarafından Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde 04-07 Eylül 2019 tarihleri arasında düzenlenecek olan World Food İstanbul 2019 27. Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuar'na "Destekleyen Kuruluş” olarak katkı sağladığı ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, söz konusu fuar ile ilgili katılım şartları, fuar broşürü ve iletişim bilgileri aşağıda verilmektedir.

İletişim Bilgileri:

World Food İstanbul

ITE Turkey – E Uluslararası Fuar Tanıtım Hizmetleri A.Ş

Tel: (0212) 291 83 10 / 3172

E-posta: info@ite-turkey.com; ibrahim.samur@ite-turkey.com

Ek : World Food İstanbul 2019 Broşür

 

7) Dış Ticaret Bilgilendirme Seminerleri

Karadeniz İhracatçılar Birliği'nden (KİB) alınan bir yazıda; Ticaret Bakanlığı tarafından uygulanmakta olan ihracata yönelik destek programlarının tanıtımı amacıyla, 2019 yılında 81 ilde Dış Ticaret Bilgilendirme Seminerleri düzenlendiği bildirilmektedir.

Bu çerçevede, Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ve Karadeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği organizasyonunda 25-26-27-28-29 Mart 2019 tarihlerinde Bartın, Çaycuma/Zonguldak, Karabük, Kastamonu ve Sinop'ta, Dış Ticaret Bilgilendirme Seminerleri düzenleneceği aktarılmış olup, seminerlere ilişkin olarak hazırlanan detaylı program ve başvuru formu ekte bulunmaktadır.

Seminerlere katılmak isteyen üyelerimizin ekte yer alan başvuru formunu doldurarak Karadeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nin (454) 216 48 42 veya 216 88 90 numaralı fakslarına ya da kib@kib.org.tr adresine iletmeleri gerekmektedir.

Ekler :

1- Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri Başvuru Formu

2- Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri Programı

 

Bilgileriniz rica olunur.

 

Saygılarımla,

 

Uğur DAYIOĞLU

Genel Sekreter