Sirküler No: 2019/133 - Çeşitli Konular

Sayı

:

32089230-TİM.DENİB.GSK.2019/205-01909

Denizli, 25/11/2019

Konu

:

Çeşitli Konular

 

                                      S İ R K Ü L E R  

                                    (ARGE / 2019-133)

Sayın Üyemiz,

Konu Başlıkları

1) Endonezya/İplik Korunma Önlemi Soruşturması

2) Kıyı Tesislerinde Verilen Hizmet Kalemlerinin Belirlenmesi ve Uygulanmasına İlişkin Tebliğ Taslağı

3) Florlu Sera Gazı İçeren Ürün veya Ekipmana Müdahale Eden Gerçek ve Tüzel Kişilerin Belgelendirilmesine İlişkin Tebliğ Taslağı

4) Türk Gıda Kodeksi Gıdalara Vitaminler, Mineraller ve Belirli Diğer Ögelerin Eklenmesi Hakkındaki Yönetmelik

5) TGK-Bitki Adı ile Anıları Yağlar Tebliğinde Değişiklik

6) Sayın Bakan Yardımcımızın Güney Kore Ziyareti

7) 2020 ÜGD Mevzuat Revizyon Çalışmaları

8) Sayın Bakanımızın Fas ve Tunus Ziyaretleri

9) 7. Helal Expo, Alım Heyeti Programı 28-29 Kasım 2019, İstanbul

10) DBNPA Biyositi Danışma Süreci

11) Belarus Bremino Group Heyeti ile Toplantı,27 Kasım 2019,İstanbul

 

1) Endonezya/İplik Korunma Önlemi Soruşturması

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Endonezya tarafından "İplik" (5509.22.00, 5509.32.00, 5509.51.00, 5509.53.00, 5510.12.00 ve 5510.90.00 Endonezya Gümrük Tarife Pozisyonları Altında Yer Alan) ithalatına karşı 18 Eylül 2019 tarihinde bir korunma önlemi (safeguard measure) soruşturması başlatıldığı belirtilmektedir.

Söz konusu soruşturma kapsamında, 5 Kasım 2019 tarihinde Endonezya tarafından DTÖ Korunma Önlemleri Komitesi'ne yapılan ekli bildirimde, Endonezya Resmi Gazetesi'nde yayımlanacağı tarihten itibaren mezkûr üründe 200 gün süreyle kilogram başına 1.405 Endonezya Rupisi değerinde geçici korunma önleminin uygulayacağı bildirilmektedir.

 

2) Kıyı Tesislerinde Verilen Hizmet Kalemlerinin Belirlenmesi ve Uygulanmasına İlişkin Tebliğ Taslağı

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü’nden aldıkları yazıya atfen;  18/2/2007 tarihli ve 26438 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kıyı Tesislerine İşletme İzni Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik kapsamında konteyner gemilerinin yanaşıp ayrılarak tahmil veya tahliye yapması için işletme izni alan kıyı tesislerinin, gemi hizmet tarifeleri ile konteyner yük hizmet tarifelerindeki hizmet kalemlerinin belirlenmesi ve hizmetlerin uygulanmasına ilişkin olarak hazırlanan bir örneği ekli "Kıyı Tesislerinde Verilen Hizmet Kalemlerinin Belirlenmesi ve Uygulanmasına İlişkin Tebliğ Taslağı”nın incelenerek görüş ve önerilerin bildirilmesi gerektiği belirtilmiştir.

Bu çerçevede, söz konusu hususlara ilişkin görüşlerin  sektor@tim.org.tr adresine iletilmesi beklenmektedir.

Ek : Tebliğ Taslağı

 

3) Florlu Sera Gazı İçeren Ürün veya Ekipmana Müdahale Eden Gerçek ve Tüzel Kişilerin Belgelendirilmesine İlişkin Tebliğ Taslağı

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan aldıkları yazıya atfen; ülkemizin 1991 yılında taraf olduğu Ozon Tabakasını İncelten Maddelere dair Viyana Sözleşmesi ve Montreal Protokolü kapsamındaki ulusal ve uluslararası çalışmaların Bakanlıkları koordinasyonunda yürütüldüğü, florlu sera gazlarından kaynaklanan emisyonların kontrol altına alınması amacı ile 4.1.2018 tarihli ve 30291 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Florlu Sera Gazlarına İlişkin Yönetmeliğin 12. maddesinin 4. bendinde "Florlu sera gazı içeren veya çalışması florlu sera gazlarına dayalı olan cihazlara müdahale eden kullanıcıların eğitim ve belgelendirme işlemleri, belge iptali, sınav ve ilgili diğer işlemlere ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça düzenlenir" hükmünün yer aldığı, ayrıca, aynı yönetmeliğin Geçici l. maddesinde "Nitelikleri 7.4.2017 tarihli ve 30031 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Ozon Tabakasını İncelten Maddelere İlişkin Yönetmelikte belirtilen teknik personel, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 (iki) yıl süreyle ürün veya ekipmana müdahale edebilir" hükmünün yer aldığı ve bu sürenin 4.1.2020 tarihi itibarıyla biteceği ifade edilmektedir.

Anılan yazı ekinde Yönetmelik hükümlerine istinaden hazırlanmış olan "Florlu Sera Gazı İçeren Ürün veya Ekipmana Müdahale Eden Gerçek ve Tüzel Kişilerin Belgelendirilmesine İlişkin Tebliğ" taslağı sunulmuş olup, taslağa ilişkin görüş ve önerilerin bildirilmesi talep edilmektedir.

Bu kapsamda; söz konusu tebliğ taslağına ilişkin görüş ve önerileri “Ek-2 : Taslaklar Hakkında Görüş Bildirilmesinde Kullanılacak Form” kullanılarak sektor@tim.org.tr  e-posta adresine iletilmesi beklenmektedir.

Ek : 7 Sayfa (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alınan yazı)

 

4) Türk Gıda Kodeksi Gıdalara Vitaminler, Mineraller ve Belirli Diğer Ögelerin Eklenmesi Hakkındaki Yönetmelik

 Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nden alınan yazıya atfen; Türk Gıda Kodeksi Hazırlama Yönetmeliği çerçevesinde Bakanlıklarınca hazırlanan ve bir örneği ekte yer alan “Türk Gıda Kodeksi Gıdalara Vitaminler, Mineraller ve Belirli Diğer Ögelerin Eklenmesi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”e ait taslak metnin incelenerek görüş ve önerilerin bildirilmesi istenmektedir.

Bu kapsamda ekte yer alan söz konusu taslak metne ilişkin görüş ve önerilerin ekte yer alan tablo formatına uygun olarak 27 Kasım 2019 Çarşamba günü mesai bitimine kadar sektor@tim.org.tr  e-posta adresine iletilmesi beklenmektedir.

Ek : Görüş Bildirme Formu

 

5) TGK-Bitki Adı ile Anıları Yağlar Tebliğinde Değişiklik

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nden aldıkları yazıya atfen; Türk Gıda Kodeksi Hazırlama Yönetmeliği çerçevesinde Bakanlık tarafından hazırlanan ve bir örneği ekte yer alan “Türk Gıda Kodeksi Bitki Adı ile Anılan Yağlar Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”e ait taslak metnin incelenerek görüş ve önerilerin bildirilmesi istenmektedir.

Bu kapsamda ekte yer alan söz konusu taslak metne ilişkin görüş ve önerilerin ekte yer alan tablo formatına uygun olarak 27 Kasım 2019 Çarşamba günü mesai bitimine kadar sektor@tim.org.tr  e-posta adresine iletilmesi beklenmektedir.

Ek : Görüş Bildirme Formu

 

6) Sayın Bakan Yardımcımızın Güney Kore Ziyareti

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı’ndan aldıkları yazıya atfen; Bakan Yardımcımız Sayın Gonca Işık YILMAZ BATUR'un 10-13 Aralık 2019 tarihlerinde Güney Kore'ye bir ziyaret gerçekleştirmesinin ve bahse konu ziyaret kapsamında ikili görüşmelerde bulunmasının planlandığı ifade edilmektedir.

İhracatçılarımızın Güney Kore pazarında karşılaştığı sorunlar ile anılan görüşme sırasında gündeme getirilmesinde fayda görülen hususların 26 Kasım 2019 Salı günü mesai bitimine kadar  arge@denib.gov.tr  e-posta adresine iletmesi beklenmektedir.

 

7) 2020 ÜGD Mevzuat Revizyon Çalışmaları

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı’ndan aldıkları yazıya atfen; 2020 yılı Ürün Güvenliği ve Denetimi mevzuatı revizyon hazırlık çalışmaları kapsamında, çevrenin korunmasına dair, Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Atıkların İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2020/3), Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Kimyasalların İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2020/6), Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Katı Yakıtların İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2020/7) ve Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Metal Hurdaların İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2020/23) ile ilgili olarak hazırlanan taslak metinler ekte yer almaktadır.

Söz konusu Tebliğ taslaklarına ilişkin görüş ve önerilerinin sektor@tim.org.tr  e-posta adresine iletilmesi beklenmektedir.

Ek : Ürün Güvenliği ve Denetimi (2020/3, 2020/6, 2020/7, 2020/23 sayılı Tebliğler)

 

8) Sayın Bakanımızın Fas ve Tunus Ziyaretleri

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı’ndan aldıkları yazıya atfen; Fas ve Tunus ile olan ticari ve ekonomik ilişkilerimizin ele alınması ve işbirliği olanaklarının geliştirilmesi amacıyla Sayın Bakanımız Ruhsar PEKCAN'ın Aralık 2019 içerisinde anılan ülkeleri ziyaret ederek mevkidaşlarıyla görüşmeler yapmasının öngörüldüğü ve mezkur ziyaretler vesilesiyle Türkiye ile ilgili ülkelerden iş dünyası temsilcilerini de bir araya getirecek birer İş ve Yatırım Forumunun da düzenlenmesinin planlandığı ifade edilmektedir.

Söz konusu ülke pazarlarında karşılaştığı sorunlar ile anılan görüşme sırasında gündeme getirilmesinde fayda görülen hususlara ilişkin her iki ülke için ayrı ayrı hazırlanacak bilgi notlarının Meclisimize ve aynı zamanda abdullahkeskin@tim.org.tr e-posta adresine 27 Kasım 2019 Çarşamba günü mesai bitimine kadar iletilmesi beklenmektedir.

 

9) 7. Helal Expo, Alım Heyeti Programı 28-29 Kasım 2019, İstanbul

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda; T.C. Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi işbirliğinde, yurtdışı tanıtım faaliyetleri kapsamında yurtdışından firma yetkilileri, kurum ve kuruluş temsilcileri ve basın editörlerinin ülkemize getirilmesine yönelik Alım Heyeti programları gerçekleştirilmektedir.

Bu kapsamda, 28 Kasım – 1 Aralık 2019 tarihlerinde T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde İstanbul’da düzenlenecek olan “Dünya Helal Zirvesi 2019” ve “7. OIC (İslam İşbirliği Teşkilatı) Helal Expo Fuarı” kapsamında, Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ve Meclisimiz organizasyonunda, 28-29 Kasım 2019 tarihlerinde Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde yabancı firma/kurum/kuruluş temsilcilerinin katılım sağlayacağı bir Alım Heyeti programının organize edilmesi öngörülmektedir.

Bahse konu Alım Heyeti kapsamında ülkemize gelecek alıcı şirketlerin listesi ekte yer almakta olup, anılan etkinlikte birebir görüşme yapmak isteyen Türk firmalarımızın https://bit.ly/35oB37p  internet bağlantısından kayıt yaptırmaları gerekmektedir.

Taslak Program

28 Kasım, Perşembe       14:00-18:00           İkili İş Görüşmeleri

29 Kasım, Cuma             09:00-12:30           İkili İş Görüşmeleri (1.Kısım)

29 Kasım, Cuma             14:30-18:00           İkili İş Görüşmeleri (2. Kısım)

 

Ek : Taslak Program ve Alım Heyeti, Yabacı Firma Listesi

 

10) DBNPA Biyositi Danışma Süreci

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı’ndan aldıkları yazıya atfen; Avrupa Kimyasallar Ajansı (AKA) Biyosidal Ürünler Komitesi (Biocidal Product Committee-BPC) tarafından, DBNPA (2,2-dibromo-3-nitrilopropionamid) biyositinin gıda ve yem alanlarında kullanılan dezenfektanlarda (4. Ürün Tipi) etken madde olarak kullanımının onaylanması talebine ilişkin görüşünü 25 Haziran 2019 tarihinde açıkladığı, anılan görüş belgesine https://echa.europa.eu/documents/10162/085a4896-b067-bdbc-e38c-81794e60e4f3 internet adresinden, BPC'nin tüm görüşlerine ise https://echa.europa.eu/regulations/biocidal-productsregulation/approval-of-active-substances/bpc-opinions-on-active-substance-approval internet adresinden erişim sağlandığı bildirilmektedir.

Anılan yazıda devamla, insan sağlığı için endokrin bozucu etkisi olan söz konusu etken maddenin, 528/2012/EU sayılı Biyosidal Ürünler Yönetmeliğinin 5(1)'inci maddesi kapsamında belirlenen "onaylanmayacak etken maddeler" kriterini karşıladığı, kriteri karşılayan etken maddelerin, aynı yönetmeliğin 5(2)'nci maddesinde belirlenen istisna koşullarından en az birini karşılamadığı müddetçe onaylanamadığı ve Avrupa Komisyonu tarafından DBNPA biyositine ilişkin bir danışma sürecinin başlatıldığı ifade edilmektedir.

Bahse konu, Biyosidal Ürünler Yönetmeliğinin 5(2)'nci maddesi kapsamında;

-Biyosidal ürün kapalı sistemlerde veya insanlarla temasının ya da doğaya salınımının önlenmesini amaçlayan koşullar altında kullanılıyorsa,

-Etken maddenin insan sağlığına, hayvan sağlığına ya da çevreye yönelik ciddi tehlikeleri bertaraf etmek ya da kontrol altına almak için gerekli olduğu kanıtlanmışsa,

-Etken maddenin onaylanmamasının toplum üzerindeki olumsuz etkisi, söz konusu etken maddenin kullanımının insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre üzerindeki riskler ile karşılaştırıldığında orantısız kalıyorsa istisnai koşulların karşılandığının kabul edildiği, danışma süreci kapsamında ise, DBNPA biyositinin yukarıda maruz istisnai durumlardan bir ya da birkaçını karşılayıp karşılamadığının tespit edilmesinin amaçlandığı, süreçte ayrıca, alternatif etken maddeler ya da teknolojilerin varlığının kilit faktör olarak göz önünde bulundurulacağı belirtilmektedir.

Diğer taraftan, Avrupa Komisyonu tarafından yürütülen danışma sürecinde, üye ülkeler ve ilgili paydaşların DBNPA biyositine ilişkin geri bildirimleri kapsamında söz konusu etken maddenin onaylanıp onaylanmayacağına yönelik bir karar verileceği, konuya ilişkin ayrıntılı bilgiler içeren danışma sürecine ilişkin internet sayfasına https://echa.europa.eu/derogation-to-the-exclusion-criteria-current-consultations  bağlantısı ile erişim sağlanabileceği bildirilmektedir.

Bu kapsamda, DBNPA biyositine ilişkin bilgilerin gerekçeleri ile birlikte Komisyon'a iletilmesinin teminen anılan biyosite ilişkin değerlendirmelerin 28 Kasım 2019 Perşembe günü mesai bitimine kadar Meclisimize ve sektor@tim.org.tr  e-posta adresine iletilmesi gerekmektedir.

 

11) Belarus Bremino Group Heyeti ile Toplantı,27 Kasım 2019,İstanbul

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulundan (DEİK) alınan bir yazıda; 27 Kasım 2019 tarihinde DEİK'te (Adres: Rive  Plaza, Büyükdere Caddesi, Bahar Sokak No:13, Kat 9, Levent-İstanbul) Belarus'un önde gelen lojistik firmalarından olan Bremino Group Başkanı Aleksandr Zaytsev ve firma yetkililerinden oluşan bir heyetle iş toplantısı düzenleneceği belirtilmektedir.

Belarus'un Polonya ile sınır bölgesi olan Grodno ve Rusya sınırında bulunan Orsha'da toplam 3 lojistik merkez ile hizmet veren ve aynı zamanda Bremino-Orsha Özel Ekonomi Bölgesini de yöneten Bremino Group (https://bremino.by/) Belarus'ta ulaştırma ve lojistik altyapısının geliştirilmesine yönelik büyük ölçekli yatırımlar yapmakta ve depolama, lojistik ve gümrükleme alanlarında entegre hizmetler sunmaktadır.

Bu hizmetler arasında, 2019 yılında Rusya'da ayakkabı, deri ve kürk konfeksiyon, çeşitli giyim eşyaları ve birçok başka üründe zorunlu hale getirilen ve önümüzdeki dönemde kapsamı genişletilerek, Avrasya İktisadi Birliği üyesi diğer ülkelerde de uygulanması öngörülen etiketleme-barkod hizmeti de bulunmaktadır.

Bu çerçevede, bahse konu toplantıya ulaştırma ve lojistik firmalarının yanı sıra, Belarus, Rusya, BDT ve AB ülkelerine ihracat yapan firmalarımızın katılımında fayda görüleceği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda; Belarus Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Sayın Aleksey Şved'in de bulunacağı toplantıya katılmayı arzu eden firmalarımızın 26 Kasım 2019, saat 18:00'e kadar https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/1093/13874  internet bağlantısında yer alan formu eksiksiz doldurarak, kayıt yaptırmaları gerekmektedir.

Ek-1 : Belarus Heyet Listesi   Ek-2 : Bremino Group Tanıtım Notu

Bilgileriniz rica olunur.                        

                                                                                     Saygılarımla,

 

                                                                                 Uğur DAYIOĞLU

                                                                                   Genel Sekreter