İhracatta Rekor Artış...

2012 yılının son ayına girerken, geride bıraktığımız kasım ayında ilimizin sergilemiş olduğu ihracat performansı oldukça sevindirici. Denizli, ihracat artışı performansında en başarılı iller arasında yer alıyor. Türkiye'nin en fazla ihracat gerçekleştiren 10 ili arasında % 31 oranında artırarak, Kocaeli birlikte en yüksek artış oranını yakalayan ikinci şehir oldu.

Denizli merkezli firmaların ihracatı TİM verilerine göre, Kasım ayı ihracatı % 31 oranında artış ile 268 Milyon Dolara ulaştı. Ocak - Kasım döneminde ise % 0,1 oranında artış ile 2 Milyar 520 Milyon Dolar oldu. DENİB tarafından kayda alınan ihracata bakacak olursak, Kasım ayında % 46 oranında artış ile 187 Milyon Dolara yükseldiğini görüyoruz. Bu rakam Birlik tarihimizde aylık ihracatta bir rekor. Ocak-Kasım döneminde ise % 6 oranında artış ile 1 Milyar 663 Milyon Dolar rakamına ulaşıldı.

Ülkemiz ihracatı da 11 aylık dönemde % 13,6 artış 139 milyar Dolarlık ihracat rakamına ulaştı. Öyle görünüyor ki yıl sonu geldiğinde 2012 yıllık ihracatının 150 Milyar Doları aşmış olduğunu göreceğiz. Türkiye'nin Kasım ayı ihracatındaki toparlanmanın önemli bir nedeni Avrupa'da yaşanmakta olan kısmi toparlanma süreci. AB'ye yapılan ihracatımız Kasım ayında % 17 oranında artış yakaladı. Umuyoruz ki bu artış devam eder. Doğrusunu söylemek gerekirse Avrupa Pazarında önümüzdeki sene için ümitliyiz.

Kasım ayı içerisinde ekonomik anlamda önemli bir gelişme olarak Uluslararası kredi değerlendirme kuruluşlarından Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu artırmış olmasını ifade edebiliriz. 18 yıl aradan sonra Türkiye'nin yatırım yapılabilir bir ülke olarak notunun artmış olması şüphesiz sevindirici bir gelişme. Kredi notu artışı ülke ekonomisine duyulan güvenin ve ileriye dönük beklentilerin olumlu olduğunun bir göstergesi. Diğer taraftan not artışının ihracat açısından kurlar anlamında bir potansiyel riski beraberinde getirdiğinin altını çizmek gerekiyor. İhracatçılar olarak yoğun sıcak para girişi ile birlikte TL'nin aşırı değerlenmesinden açıkçası endişe ediyoruz. Bu konuda gerek Merkez Bankası gerekse hükümetimizin gerekli politikaları üretmesi, ihracatımızdaki artışını süreklilik kazanması için çok çok önemli. Ülkemiz ekonomisinde cari açık riskinin kısa vadede ortadan kalkması mümkün gözükmüyor. TL'nin değerlenip ihracatın düşmesi ve ithalatın artması durumu ise, dış ticaret açığını artırarak cari açığımızı daha da artırabilir. Kur konusunda TCMB'nin yerinde müdahalelerinin devam etmesini temenni ediyoruz.

DENİB olarak bu sene ilkini düzenlediğimiz Ev ve Plaj Giyimi Tasarım Yarışmasının finalini 3 Ekim 2012'de gerçekleştirdik. Bu yarışmanın en önemli amacı tasarım, moda, inovasyon gibi sıkça kullanılan ve artık çok önemli olan kavramlara Denizli'nin ilgisini çekebilmek. Artık ihracat için sadece üretmek yetmiyor. Yenilik ve farklılık gösteren ürünler üretmek gerekiyor. Bu hafta ise, 6-8 Aralık tarihleri arasında yarışmamızın finalistlerinin tasarımları, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından İstanbul'da düzenlenecek olan ve açılışını Sayın Başbakanımızın onurlandıracağı "İnovasyon Haftası” etkinliğinde sergilenecek.

Saygılarımla,

Süleyman KOCASERT

DENİB Başkanı

İlgili Fotoğraflar