2014'te İhracatımız Artmaya Devam Edecek...

Yeni bir yıla yeni umutlarla başlıyoruz. Öncelikle, herkese mutlu, huzurlu, sağlıklı ve bereketli bir yıl dilediğimizi ifade etmek isterim.

Türkiye ihracatı 2013 Aralık ayında % 9,8 oranında bir artış kaydederek, 13 Milyar dolara ulaştı. 2012 yılındaki ihracatını az da olsa aşarak 151,7 Milyar Dolar olarak gerçekleştirdi.

2013 Yılı Denizli'nin İhracatta Başarılı Olduğu Bir Yıl Oldu

2013 yılına başlarken, Denizli genel ihracatının 3 Milyar Doları, DENİB tarafından kayda alınan ihracatın 2 Milyar Doları aşmasını ve DENİB'in aylık ihracat rakamında 200 Milyon doların aşıldığı ayların olmasını hedeflemiştik.

Doğrusu bütün hedeflerimize ulaşmanın haklı gururunu yaşadığımızı ifade etmek isterim. Bu sene Denizli ihracatı açısından parlak bir yıl oldu. Denizli İhracatçılar Birliği tarihinde ilk defa kayda alınan aylık ihracat değeri Kasım ayında 200 milyon doların üzerine çıktı. DENİB'in 2013'te kayda aldığı ihracat, % 18 oranında artış ile 2 Milyar 148 Milyon Dolara yükseldi. Bir başka ifade ile Birlik tarihindeki en yüksek yıllık ihracat rakamına ulaşıldı.

TİM verilerine göre, Denizli ihracatına baktığımızda ise % 13 oranında bir artış ile 2013 yılında Denizli'den toplam 3 Milyar 83 Milyon Dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

Denizli En Çok İhracat Artıran 2. İl

Denizli Türkiye'de en fazla ihracat gerçekleştiren 8. İl olma özelliğini koruyor. Ülkemizde en fazla ihracat gerçekleştiren 10 ilin bu seneki performanslarına göre, Denizli yine göze çarpan iller arasında… Şöyle ki, bu 10 il arasında, 2013'te en yüksek artış oranını yakalayan ikinci il olduk.

Denizli İhracatında İlk Beş Sektör

TİM Verilerine göre Denizli İhracatındaki ilk beş sektör sırasıyla Tekstil ve Konfeksiyon, Çelik, Elektrik Elektronik, Demir ve Demirdışı Metaller ile Maden Sektörleri oldu.

2014'te Dünyada Bizi Neler Bekliyor?

Özetle küresel ekonomik gelişmeleri değerlendirmek gerekirse, yılbaşında dünya ekonomisindeki büyüme beklentisinin % 2,8 olarak öngörüldüğünü, ne var ki büyüme rakamlarının bu öngörünün de altına kalması bekleniyor. 2013 yılına ait istatistikler kesinleştiğinde, Dünya ekonomisindeki büyümenin %2,3 ile %2,5 arasında bir oranda gerçekleştiğini göreceğiz.

Öte yandan yılın son çeyreğinde dünya ekonomilerinde bir canlanma olduğunu gözlemledik. Buradan yola çıkarak 2014'te AB ve ABD başta olmak üzere daha belirgin toparlanmalara şahit olacağımızı umut ediyoruz.

2014'te Dünya ekonomisinde % 3, dünya ticaretinde ise % 4 oranında büyüme bekleniyor. Bu beklentilerin gerçekleşmesi halinde, Türkiye ihracatının da olumlu etkileneceğini ifade etmemiz mümkün.

2014 yılındaki riskler neler?

Son altı yedi yıllık küresel kriz döneminin ardından, dünyadaki likidite bolluğunun artık azalmaya başlayacağı bir döneme giriyoruz. Bilindiği gibi ABD Merkez Bankası ilk olarak Mayıs ayında, göstergelerin olumlu olması halinde piyasaya sağlanan likiditenin azaltılabileceğini ifade etmiş ve sonraki süreçte, gelişmekte olan ülkelerden kaynak çıkışları olmaya başlamıştı. Geçtiğimiz ay ABD'nin aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımını 75 Milyar Dolara düşürmesiyle, bu süreç somut olarak başlamış oldu. Önümüzdeki dönemde daha yüksek faiz oranları ile karşı karşıya olmamız muhtemel.

2014 Türkiye'sinde Durum Ne Olacak?

Türkiye'ye dönecek olursak, ülkemizin küresel anlamda durgun geçen bir yılı nispeten daha iyi göstergelerle kapattı diyebiliriz. 3. Çeyrek büyüme oranımız % 4,4 olarak açıklanmıştı. Ocak-Eylül dönemi büyüme oranımız ise % 4. Çok büyük ihtimalle Türkiye'nin 2013 yılı büyüme oranı, öngörülen % 3,6'nın bir miktar üzerinde olacak.

2014 yılında Merkez Bankası politikaları reel sektör açısından ve ihracatçılar açısından çok büyük önem arz ediyor. Görünen o ki, 2014'ün en azından ilk yarısında daha yüksek bir enflasyon ve daha yüksek faiz oranları ile karşılaşacağız.

2014 Türkiye'de iki önemli seçimin yapılacağı bir yıl. Seçim atmosferi de sanayici ve ihracatçı açısından göz önünde tutulması gereken önemli bir parametre. İş planlarımızı yaparken, stratejilerimizi belirlerken bunu da göz önünde bulundurmalıyız.

Kurda İstikrar Önemli

İhracatçı açısından bir diğer önemli konu şüphesiz kurlar. İhracatçı için rekabetçi kur çok önemli fakat, her zaman söylediğimiz gibi, bizim için istikrarlı olmayan kurun rekabetçi olması mümkün değil. Zira ithal edilen hammadde ve ara mamuller var. Bunun da ötesinde enerji maliyetimiz var. Kurlarda son günlerde yaşanan trendin devam etmesi doğal olarak enerji maliyetimizi artıracak. Diğer bir önemli konu ise özel sektörün döviz borcu. Özel sektör tarafından kullanılan döviz kredileri, kurların artması ile birlikte daha ağır hale geliyor.

İş dünyası ve ihracatçılar olarak 2014'e girerken bir başka arzumuz ise, son günlerde siyaseten yaşanmakta olan gergin ortamın bir an önce sona ermesi. Bu konuda da açıkçası düşüncemiz, Türkiye'nin, sorunlarını aşacak güçte olduğu yönünde.

İhracat Hedefleri

2014 yılının ihracat hedefi Orta Vadeli Programa göre 166,5 Milyar Dolar. Bu da yaklaşık % 10'luk yıllık artışa karşılık geliyor. Denizli olarak bizim hedefimiz de 2014 yılında en az % 10'luk artış oranlarına imza atmak. Rakamsal olarak ifade edecek olursak, DENİB tarafından kayda alınan ihracatta 2 Milyar 350 Milyon Dolar değerine, Denizli'nin toplam ihracatında ise 3 Milyar 400 Milyon Dolar değerine ulaşmayı hedefliyoruz.

Nihat ZEYBEKCİ'nin Bakanlığı Bizim için Büyük Şans...

Son olarak, Denizlimizin önemli değeri Sayın Nihat ZEYBEKCİ'nin Ekonomi Bakanlığına gelmesinin hem Denizli için hem de ihracat için önemli bir fırsat olduğunun altını çizmek istiyorum. Sanayici ve ihracatçı kimliğiyle Sayın ZEYBEKCİ'nin deneyimleri ülkemiz ihracatı için büyük bir şans ve bunun olumlu ve somut göstergelerini eminim ki yakın zamanda hep birlikte göreceğiz. Ülkemize, Denizlimize ve İhracatımıza hayırlı olsun. Kendisine görevinde başarılar diliyoruz.

 

Saygılarımla,

Süleyman KOCASERT

DENİB Başkanı

 

 

İlgili Fotoğraflar